Blogosfera

Święto ziemniaka

Data dodania: 2014-09-28 09:52

W sobotę 27.09.2014 r. nie tylko ziemniak królował w Pałacu Makowice, w przepięknym pałacowym plenerze i zamkowych salach królowała też strategia, polityka i dobra zabawa.
Nieodzownym elementem strategii są gry strategiczne uczące: logicznego myślenia, planowania i umysłowych kombinacji. W rozgrywce systemem amerykańskim red. Kazimierzowi Stożkowi udało się kilkakrotnie wygrać z arcymistrzem Stanisławem Urbankiem. Wyjaśniając swoją strategię gry stwierdził, że: „czasem trzeba poświęcić wiele pionków, aby osiągnąć sukces”. Strategia ta sprawdza się nie tylko w warcabach amerykańskich!
Na próbę sił z mistrzami było wielu chętnych między innymi Jędrzej Piątek, który podczas pikniku w Makowicach obchodził swoje 15 urodziny. Serdecznie gratulujemy i zapraszamy do gry w warcaby.

Gorycz porażki można było sobie zrekompensować podczas dyskoteki w Sali pałacowej.

Podczas pikniku królował nie tylko pieczony ziemniak, ale i lekko sfermentowany napój. Niestety nie skosztowałem tego perlistego płynu, nie tylko z przyczyny dobrego prowadzenia, lecz także, że dla mnie, jako działacza SLD 5% to żaden procent, wolę poczekać do 16 listopada, może trochę przefermentuje i osiągnie, chociaż 16%. Wszystko jednak zależy od odpowiednich drożdży, rurki fermentacyjnej, profesjonalizmu  kiperów, oraz gustu i smaku konsumentów.

Prezes LWKS „ZŁOTE PIONY”
Jerzy Edmund Jankowski